header

header

tisdag 12 mars 2019

Ringens gåta (Släkten) - Elisabet Nemert

Ringens gåta är del 6 i den historiska romanserien Släkten. I serien berättas Sveriges historia från vikingatiden och framåt, samtidigt som vi följer en släkts öden och äventyr. Kvinnliga huvudpersoner står i händelsernas centrum. Det är en författarstafett och de medverkande författarna är alla kvinnor.

Bokens handling (förlagets text):
Sommaren 1220 är den högättade änkan Kristina på väg hem till Bjälbo med sina tvillingar, Helena och Ragnar. När en grupp fientliga män oväntat dyker upp blir den lilla dottern vittne till hur modern träffas av en pil. Helena flyr, och chocken leder till total minnesförlust.

Det ska dröja många år innan hon återser sin familj. I stället växer hon upp i ett kloster, där omständigheterna får henne att förklä sig till pojke. Som vuxen blir hon därför bekväm med att röra sig både i männens och kvinnornas värld.

Ringens gåta är en gripande berättelse om grymhet och svek, om hungern efter makt, och om heder och lojalitet. Det handlar om hur ett löst sammanhållet rike under den mäktige Birger Jarl blir ett enat land

Mitt omdöme:
Jag tycker att det här är en av de bättre böckerna i serien sett till berättelsen. Helena är en alldeles fantastisk huvudkaraktär som man snabbt tycker om, bryr sig om och engagerar sig i. Hon är stark och på sitt sätt så kämpar hon för att som kvinna få samma möjligheter som en man. Jag som är förtjust i övernaturligheter gillar även själva historien om ringen (som löper som en röd tråd i serien) tar en mystisk vändning.

Boken utspelar sig i en viktig tid i svensk historia som det är roligt och intressant att läsa om. Nemert blandar på ett bra och trovärdigt sätt fiktion och fakta.

Det som gör att jag inte skulle sätta toppbetyg på boken är Nemerts språk. Jag har tidigare försökt läsa en bok av henne (minns inte vilken) men den gav jag upp just på grund av det tillgjorda språket. Hade inte den här boken ingått i serien Släkten så finns risk att jag hade gjort samma med denna och därmed missat den spännande historien. Hon har ett för mig alldeles för svulstigt språk som kanske är tänkt att vara poetiskt men för mig blir det för mycket. Det känns inte som att det kommer naturligt och det stör läsningen

Boken ges ut av Historiska media och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är Västmanländskans bokblogg, Villa Freja och Boktanken

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...