header

header

fredag 22 mars 2019

Där rosor faktiskt dör - Ewa Klingberg

Ewa Klingberg är en oerhört produktiv författare. Jag läste hennes bok Manglade dukar och vikta servetter sommaren 2017 och efter det har ytterligare två böcker kommit ut i den serien (som jag också har läst men än så länge har bara bok nr två blivit recenserad här på bloggen). Nu är hon på gång med en ny serie om begravningsbyrån Tranan. Fyra böcker är redan skrivna men bara den första utgiven ännu. De andra släpps i april, juni och augusti.

Handling (Förlagets text):
Sandra ska äntligen ge sig ut på den Sverigeresa som hon har sett så mycket fram emot så länge. Med tio veckors semester i ett varmt och vackert sommarlandskap hoppas hon hinna besöka mängder av gamla kloster, ruiner och andra historiskt viktiga platser. Men första ska Sandra passera sin moster Majken i Tranås och fira hennes 70-årsdag.

Sandra hinner nätt och jämnt komma fram till mosterns begravningsbyrå innan hon får en död kropp på halsen. Och en blir snart fler. Det som skulle bli en kravlös och evighetslång sommar blir något helt annat. Istället får Sandra ägna semestern åt val av kistor, rekrytering och märkliga dödsfall.

Mitt omdöme:
En feelgood som utspelar sig på en begravningsbyrå - kan det vara nåt? Ja, kan jag säga efter att ha lyssnat på den här boken.

Sandra har tagit en paus från sin kille och ska alltså bege sig på en efterlängtad semesterresa. När hon kommer till Tranås får hon hjälpa till att hämta en död kropp (som legat i ett badkar i två dagar - mindre mysigt) och till råga på allt så dör Majkens man Börje. Sandra lovar att stanna kvar några dagar i Tranås för att reda ut det ekonomiska och hjälpa mostern med en del praktiskt. Det visar sig att begravningsbyrån är illa skött och på väg mot en konkurs. Hjälpbehovet är mycket större än Sandra kunnat ana och hon blir kvar längre än några dagar. Hon blir också väldigt engagerad i Ella, var döda kvinnan i badkaret, när hon ska förvalta dödsboet. Ella tycks inte ha några släktingar, den enda som hon haft kontakt med är en mystisk hotellportier och en man som synts besöka henne men som ingen vet vem det är.

Jag gillar Klingbergs böcker och den här är inget undantag. Hon levererar en rolig och mysig berättelse med lagom många förvecklingar. Den är underhållande och trevlig att lyssna på. Rachel Molin är en alldelse utmärkt uppläsare. En av Klingbergs styrkor är karaktärerna, så tycker jag att det är i alla böcker och även den här. Det är en bra blandning av olika, lagom knasig "typer" och som läsare så lär jag snabbt känna Sandra och blir engagerad i hennes liv.

Jag ser fram emot kommande böcker om begravningsbyrån Tranan. Gillar du feelegood så är det här en bok för dig!

Boken ges ut av Historiska Media och kan köpas på Adlibris och Bokus

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...