Fortsätt till huvudinnehåll

Sleeping Beauties - Stephen King och Owen King

Far och son King har skrivit en bok ihop. Jag har lyssnat på den som ljudbok på engelska men den har alldeles nyligen getts ut i svensk översättning under namnet Törnrosor.

Handling (förlagets text):
Över en natt faller världens kvinnor i en märklig sömn. Pandemin sprider sig i takt med att tidszonerna släcks. Om de väcks blir kvinnorna livsfarliga. Och medan de sover befinner de sig på en helt annan plats. I en småstad i Appalacherna kämpar sheriff Lila Norcross för att hålla sig vaken medan männens ociviliserade sidor tar över allt mer. I jakten på botemedel utspelas en kamp på liv och död.

Mitt omdöme:
Den här boken har varit i mitt "ljudboksbibliotek" ganska länge utan att bli lyssnad på. Anledningen till det? Ja förutom att det finns så många böcker jag vill lyssna på så var jag nog lite skeptisk till själva historien. Ganska snart förändrades min skepticism till att ta varje tillfälle i akt till att lyssna på boken.

Boken börjar våldsamt och blodigt med en mystisk antihjälte (eller är hon en hjälte?) som går under namnet Eve. Andra personer som vi får lära känna tidigt är några fångar i den lilla staden Doolings kvinnofängelse, fängelsepsykologen som är gift med sheriffen Lila och en djurskyddspolis med nära till vrede och våld. Författarna lyckas med att berätta en spännande och mystisk historia där kvinnorna kämpar för att hålla sig vakna, föräldrar kämpar för att hålla sina döttrar från att somna och försök att hitta en lösning på vad det är som får kvinnorna att somna. Och de somnar inte bara. De blir inneslutna i en slags kokong som tycks hålla dem vid liv trots sitt vegetativa tillstånd.

Boken väcker många frågor. Vad händer i en värld där kvinnorna plötsligt försvinner och ingen vet varför? Hur hanterar männen det? Vilka krafter släpps lösa? Naturligtvis så finns det de som utnyttjar situationen och utnyttjar de sovande kvinnorna, passar på att begå övergrepp och till och med mord. Pojkbarn förlorar sina mödrar och blir kvar med pappor som, i det ojämställda USA, inte vet hur man tar hand om ett barn. Sedan finns det de som torrt konstaterar fakta, att om det hade varit tvärtom och det var männen som hade somnat så skulle kvinnorna klara sig bättre. De skulle kunna fortsätta befolka jorden utan män tack vare alla lager med nerfrusen sperma som finns i spermabanker. För vissa blir det som händer ett krig mellan män och kvinnor, för andra en stor sorg över att mista sina älskade.

Och i centrum finns en vacker, våldsam kvinna som till skillnad från alla andra kvinnor somnar men vaknar igen. Eve, som efter att ha blivit gripen för två bestialiska mord, förs till kvinnofängelset. Hon är i centrum för gåtan med de sovande kvinnorna och kanske den som löser den, men kanske även den som orsakat problemet.

I slutet av den amerikanska ljudboken så finns en intervju med Stephen och Owen King om hur det gick till när de skrev boken. De har haft en annorlunda process jämfört med hur Stephen King gjort tidigare när han skrivit en bok tillsammans med någon. För att undvika att läsarna skulle hålla på att gissa vem som har skrivit vad så skrev de olika delar men lämnade hål att fylla för den andra. De kunde t.ex. skriva "här hade jag tänkt att Lila skulle reagera och agera så här, men skriv hur du tycker det borde vara" och på det sättet så har de blandat sina texter. Jag tycker att det har fungerat väl och att texten är väl sammansatt. I intervjun förklarar Stephen också sin kärlek till ljudböcker och berättar om hur han betalade sina barn när de var små för att läsa in böcker på kasettband (detta innan så många böcker fanns inlästa) för att kunna lyssna på dem i stället för att läsa. På köpet så fick han sina barn att läsa många böcker.

Jag rekommenderar verkligen den här lagom läskiga sagan för vuxna.

Den svenska boken ges ut av Albert Bonnier förlag och kan köpas på Adlibris och Bokus

Den amerikanska utgåvan ges ut av Hodder and Stoughton och kan köpas här och här

Bims blogg har också bloggat om boken


Kommentarer

Anonym sa…
Hej! Vilken bra recension, jag blir sugen på att läsa den här! Jag hade inte tänkt läsa den här boken då jag böjat tycka allt sämre om Kings böcker med åren. Jag har annars läst allt han skrivit och han har länge varit en favoritförfattare. Men nu blir jag sugen på att lyssna på den här och jag har lagt tillbaka den i bokyllan på Storytel. Tyckte du att den amerikanska inläsaren var bra? Jag tycker ibland att det är lite för mycket agerande och olika röster (alltså från samma person) osv i amerikanska ljudböcker. Men ibland är de riktigt bra.
/Jennie
Hej Jennie!
Jag hade en paus från hans böcker för några år sedan då jag upplevde samma sak, men de senaste böckerna han har skrivit tycker jag verkligen om. Sedan har jag också upptäckt att jag tycker att han är mycket bättre på originalspråk, saker förloras i översättningen. Särskilt dialogerna blir lite töntiga på svenska men är bra på engelska. Inte den bästa inläsningen av en bok jag lyssnat på men helt ok
Anonym sa…
Ok, toppen! Då ska jag absolut lyssna på den - och på engelska! Håller med om att han är mycket bättre på orginalspråk!
/Jennie

Populära inlägg i den här bloggen

Stjärnlösa nätter; en berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt eget liv - Arkan Asaad

Jag blev tipsad om den här boken av en kompis och lyssnade på den som ljudbok. Det var ett klockrent tips för jag tyckte mycket om boken. Handling (förlagets text): Stjärnlösa nätter  är en roman om hur de sega banden mellan fäder och söner, tvinnade av nedärvda idéer om respekt och plikt mot familjen, kolliderar med en ung mans självklara rätt att själv välja sitt liv. Berättelsen om Amàe ger läsaren inblick i en för de flesta okänd värld. Stjärnlösa nätter  handlar om Amàr som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är arton år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. När de är på plats efter en strapatsrik bilfärd genom Europa blir det en rad smärre kulturkrockar. För Amàr, som flyttat hemifrån i Sverige är det till exempel naturligt att ställa sig vid diskbänken, men han blir bortmotad av de kvinnliga släktingarna med fni

Blod rödare än rött: en berättelse om mod, smärta och vägen till försoning - Arkan Asaad

För någon vecka sedan så skrev jag om Arkan Asaads bok Stjärnlösa nätter . Den handlar om Amàr som tvingades in i ett giftermål med sin kusin. Det här är berättelsen om Amàrs pappa Casim. Handling (förlagets text): I uppföljaren till den hyllade debutromanen Stjärnlösa nätter  får vi lära känna Casim, Amàrs far, som i första boken bara framstår som en grym och oförstående pappa. Vad gjorde honom till den han har blivit? Det visar sig att Casims öde är minst lika dramatiskt som Amàrs eget. Efter en hård uppväxt gifter han sig med Jamila, men kort därefter tvingas han iväg för militärtjänstgöring. Casim längtar hem och bestämmer sig för att desertera, och familjen tvingas på flykt. Den farliga och plågsamma resan slutar i Sverige, samtidigt som Casims mor, far och syskon hamnar i fängelse där de torteras, våldtas och dödas. När Amàr lär känna det våldsamma öde som format Casim kan han äntligen förstå och slutligen försonas med sin pappa. Mina reflektioner: Oj, vad ska man säg

Tillfälligt (?) avbrott

Efter att ha våndats och funderat fram och tillbaka så har jag bestämt mig för att, åtminstone tillfälligt, sluta uppdatera bloggen. De senaste åren så har jag varit något av en periodare, men perioderna då jag skriver här blir kortare och infaller alltmer sällan.  Jag vill inte sluta skriva om böcker jag har läst och lyssnat på, däremot kommer jag att göra det i ett annat format. Därför kommer jag att sälla mig till den växande skaran bookstagrammers och uppdatera mer regelbundet på Instagram i stället.  Egentligen så tycker jag själv bättre om att läsa långa blogginlägg om böcker i stället för kortare omdömen. Det är detta som mina funderingar kretsat så mycket kring. Jag har dock insett att om det ska bli något skrivet från mitt håll så får det bli kortare texter och då passar Instagram bra. Ni hittar mig på: Instagram där jag heter @mednasanienbok Facebooksidan Med näsan i en bok Goodreads där jag heter Anna (med näsan i en bok) Danielsson Hoppas vi ses där! Och kanske kommer jag t